Ishtar, Euritmie in Dialoog is een solo-euritmie voorstelling, die door Chantal werd ontwikkeld in het kader van haar afstuderen voor de Master of Arts Eurythmie/Kunsteurithmie aan de Alanus Hochschule in Alfter/Duitsland. In het voorjaar van 2013 is de voorstelling zeven keer opgevoerd, in het najaar van 2013 nog vier keer. In januari 2014 vond de Ishtar voorstelling in Moskou plaats in het kader van het Euritmie Festival dat eens per twee jaar wordt georganiseerd.

“As tall as heaven,
As wide as the earth
As strong as the foundation of the city wall”

Euritmie in dialoog
Chantal Heijdeman
Regie/ Choreographie: Bettina Grube, Melaine Mac Donald
Acteur/ spreker: Geoffry Norris (in native language)
Instrument-improvisatie: Paul de Ridder, Jannemijn Visser
Cello: Guus Fabius
Komposities: Reyer Ploeg, Jan van Thoor en György Ligeti

In diepgaande beelden wordt de mythologische wereld van Isthar/Inanna in dit programma van een uur opgeroepen. Ze vinden hun oorsprong in het oude Perzië en Mesopotamië .

De krachtdieren van Isthar, de uil, leeuw en duif, zijn een inspiratiebron voor het omvormen van angst in moed, kwetsbaarheid in kracht en van verdriet in acceptatie. Deze thema’s spelen o.a. een rol in de hedendaagse komposities van Reyer Ploeg en Jan van Thoor, en in het verhaal van de afdaling van Isthar naar het binnenste van de aarde.

Het geheel wordt omlijst met woorden van de Perzische dichter Hafiz, die in hun essentie verrassend modern klinken. De gesproken teksten zijn in het Engels en Perzisch, maar door hun oer-beeld karakter zijn ze goed te volgen.

Euritmie in dialoog met Chantal Heijdeman is een weerslag van ontmoetingen, en inspirerende werkprocessen die geleid hebben tot deze unieke creatie.