Sjostakovitsj projekt

In 2006 ontving Chantal de uitnodiging toe te treden tot het samenwerkingsverband onder de naam Sjostakovitsj projektgroep Rusland – Nederland. De groep heeft zich in 2006 gevormd rond het jubileumjaar van de Russische componist D. Sjostakovitsj met de viering van zijn 100-ste geboortejaar.
De projektgroep bestaat uit jonge Russische musici, allen afgestudeerd aan het Gnessin conservatorium te Moskou, uit vier Russische euritmisten en drie Nederlandse euritmisten. Kenmerkend voor de groep is dat er een sterke interesse leeft voor de moderne muziek en poëzie. De werkwijze heeft een onderzoekend karakter, waarin ieders kracht en inbreng wordt meegenomen in het scheppende proces. Er is dan ook geen regisseur die de groep leidt.

Het eerste programma (2006) kreeg als naam mee ‘Sjostakovitsj in klank en beweging’. De tournee bracht het gezelschap in België, Duitsland, Nederland, Rusland en Zwitserland.

De tweede tournee langs acht plaatsen in Nederland vond plaats in de herfst van 2008.
De titel van het programma luidde: Kama grjadesja? ofwel “Waar ga je heen?” Een cruciale vraag die bewust of onbewust bij ieder mens leeft.

Voor meer informatie en foto’s, ga naar www.shostakovich-project.com

Foto van de drie Nederlandse euritmisten Marina Akkerman, Chantal Heijdeman en Elisabeth Appenrodt.