De euritmiegroep ‘CURACH’ is een van de weinige amateur gezelschappen in Nederland, die op het nivo van gevorderde euritmie beoefening stukken instudeert.
Sinds 2004 heeft de groep de stap gezet naar het verzorgen van openbare uitvoeringen.
Het gezelschap bestaat uit 10 personen, van wie er 7 de bewegingskunst beoefenen, wisselend aangevuld met een voordrachtskunstenaar, een of meerdere musici en een belichter. De regie en de organisatie is in handen van Chantal Heijdeman.

Alle leden van de groep hebben een werkkring en willen euritmie in hun vrijetijd als kunstvorm beoefenen. Zij laten hun programma graag aan geïnteresseerden zien. ‘CURACH’ is een ongesubsidieerd particulier initiatief, waarin door de deelnemers veel geïnvesteerd wordt. De liefde voor de kunstbeoefening en de persoonlijke ontwikkeling stijgt daarbij uit boven materieel rendement.

Naar aanleiding van de legende van Sint Brandaan, een monnik uit Ierland, hebben wij in 2004 een programma met fragmenten uit de reis ‘de reis van Sint Brandaan’ gemaakt. Met zijn Curach vol pelgrims bedwong hij de woelige zee en ging 9 jaar op ontdekkingsreis. Het oud-Keltische woord Curach betekent bootje. Daaraan hebben wij onze naam ‘CURACH’ ontleend. Het euritmie amateurgezelschap is in 2006 deze naam gaan voeren. Net als Brandaan gaan zij met elkaar in de kunst op ontdekkingsreis.

De Ganzenhoedster aan de bron,

Een sprookje van de gebroeders Grimm